Fizik tedavi ajanları

Boyun Traksiyonu

Traksiyon teknikleri zamana ve uygulanan kuvvete göre sınıflandırılmaktadır. Süreye göre sürekli, statik ve intermittant olarak sınıflanabilme gerçekleşebilmektedir. Kuvvete göre ise bu durum manuel, yer çekimi yardımlı ve su içinde, mekanik, motorize traksiyon, ototraksiyon ve spinal dekompresyon olarak çeşitli sınıflara ayrılmaktadır.

Boyun Traksiyonu Nedir?

Boyun traksiyonu yaparken uygulanacak kuvvet miktarı ve yöntemi ile ilgili iki ön görü bulunmaktadır. Juudovich, boyun kemikleri arasında etkili bir ayrışma için sürekli kuvvet uygulanarak 11.5 kg’lik bir kuvvet uygulanması gerektiğini söylemektedir yani bu durum oluşmalıdır. Colachis ve Strohm ise boyun kemikleri arasında etkili bir ayrışma için aralıklı çekme durumunun 25 dakika içinde 13,5 kg çekme işleminin uygulanması gerektiğini söylemektedirler.  Boyun traksiyonu tedavisi pek çok kişi için olumlu sonuçlanarak hastalıklardan kurtulmasını sağlamaktadır.

Motorize cihazlar ya da fizyoterapist görevli tarafından hastaya oturur pozisyonda ya da ayakta veya sırt üstü yatarken uygulanabilen bir yöntemdir. Hastalar sırt üstü pozisyonda iken kendini daha güvende ve daha iyi hissetmektedir ama tam tersi pozisyonda yani yatar pozisyonda sürtünme olduğu için bu pozisyon çok fazla tercih edilmemektedir. Sürtünme olmadığı takdirde boyun traksiyonu yapılırken sık bir şekilde oturma pozisyonu kullanılmalıdır.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir