Boyun fıtığı, kişinin günlük yaşam kalitesinin düşmesine neden olan ciddi bir rahatsızlık olup tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek boyunda geri dönülemez deformasyonlara neden olabilen bir hastalıktır. Boyun fıtığı teşhisi konulmuş pek çok hasta, tedavi olmak ve hareket etmede kısıtlılık ve ağrılar olmadan özgürce hareket edebilmek istemektedir. Boyun fıtığı teşhisi konulan kişiler için boyun fıtığı tedavi yöntemleri hakkında detaylı bir yazı hazırladık.
Boyun Fıtığı Nedir?
Boyunda bulunan 7 adet omurun arasındaki disk dokularının yırtılarak omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi sonucu omuriliğe ve sinirlere baskı yapması sonucu oluşan bir rahatsızlık olan boyun fıtığı tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek çok ciddi rahatsızlıklara yol açabilecek bir rahatsızlıktır.
Boyun Fıtığı Nedenleri
Boyun fıtığı nedenleri şu şekildedir:
- Aşırı yüklenme
- Romatizmal hastalıklar
- Yaş ilerlemesi sonucu oluşan yıpranmalar
- Kontrolsüz yapılan sporlar
- Boyna ters ya da yanlış hareket yaptırılması
- Boyna alınan darbeler
- Hareketsiz yaşam sonucu kasların güçsüzleşmesi
- Uzun süre bilgisayar ve masa başında oturma
- Uzun süre klima altında durma
- Banyo sonrası saçların ıslak kalması
Boyun Fıtığı Belirtileri Nedir?
Boyun fıtığının ilk aşamalarında ağrı oluşmayabilir. Bu neden ile ağrıyı direkt hastalığın belirtisi olarak ele almamakta fayda vardır. Boyun fıtığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Boyunda görülen ağrılar (Özellikle boyun bölgesi ve sırtın üst kısmında görülen ağrılar)
- Boynun kitlenmesi
- Boyun bölgesinde, en ufak hareketlerde dahi görülen çok şiddetli ağrı ve sızılar
- Kol, el, bel, omuz, sırt gibi bölgelerde görülen ağrılar (Baskıya maruz kalan sinirin izlediği yola bağlı olarak bu bölgelerde de ağrı görülebilir.)
- Kollarda ve ellerde görüşen uyuşma ve güç kaybı
- Başlangıçta sıklıkla yaşanan boyun tutulmaları (Zorlanma ve hava şartlanmalarına bağlı olmayan boyun tutulmaları)
- Başı öne, arkaya, sağa ve sola çevirmeye çalışırken boyunda bıçak girmiş gibi hissedilen ağrılar
- Baş dönmesi, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, kulak çınlaması
- Eğer sinire baskı gibi bir durum oluşmuşsa yürümede güçlük ve dengesizlik, idrar ve dışkı tutamama gibi durumlarda görülmektedir.
Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
Tanının konulması için uzman bir doktora görünmelisiniz. Doktor şikayetlerinizi dinledikten sonra fiziki muayene ve MR tetkiki; gerekli görürse EMG adı verilen sinir ölçüm testlerini isteyecektir. Bu testlerin sonucuna göre boyunda meydana gelen rahatsızlığa tanı konulabilmektedir.
Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilmektedir?
Boyun fıtığı tedavisinde uygulanacak tedavi yöntemi; hastalığın ilerlemesine göre doktor tarafından belirlenmektedir. İlerlememiş ve başlangıç aşamasındaki boyun fıtığında boyun egzersizleri ile boyun etrafındaki kasların güçlendirilmesi ve uzatılması sağlanırken; ilerlemiş boyun fıtığında fizik tedavi ve cerrahi müdahaleler gerekebilir. Cerrahi yöntemler en son başvurulan yöntemler olup; boyun fıtığı hastalarının %90 – 95’inin tedavisi boyun fıtığı ameliyatı gerekmeden; egzersiz, fizik tedavi ve kas gevşeticiler ile gerçekleşmektedir.