Boyun Düzleşmesi ve Tedavisi
Boyun düzleşmesi, günümüzde olduğu gibi bir sağlık sorunudur. Ne olduğunu, neden olduğunu yanıtlamak zordur.
Gençlerin boyun düzleştirme problemleri vardır. Aynı zamanda en yaygın olarak bugünlerde ortaya çıkmaktadır.
Omurga, 2 farklı kıvrım ile vücudu dengede tutar. Bu durumda kafa ile birlikte, boyundaki kat ile bağlantıyı sağlar. Bu durumda, oval şekilli omurga kolonunu, boyunun düzgünlüğünü daha iyi ifade ederek, zamanla düzleştirici olarak tanımlayabiliriz.
Yumuşak ve özel diskler ile oval şekilli omurilikten bahsediyoruz. Bu diskler normal bir durumda ve konumda durmazsa (yani kayma ve benzerleri) düzleştirme problemi oluşturur.
Kafayı oluşturan ve risk altında olan faktörler nelerdir?
Yazının devamında bu tür sorulara yanıt bulabileceksiniz.
Boyun düzlüğünün nedenleri?
Boyunda düzleşme sorunu, günlük yaşamda habersiz yaptığımız birçok hareket nedeniyle ortaya çıkar. Uzun bir süre için yorgun olmanıza neden olacak şeylerle başa çıkmak için. Örneğin; Bilgisayarlarla uzun süre oynamak, iğne işi yapmak ve müzik aleti çalmak.
Geçirdiğiniz herhangi bir kazadan sonra yaşadığınız travmatik durumlar. Spor olayları, trafik kazaları ve baş aşağı herhangi bir yerden düşme gibi şeyleri örnekleyebiliriz.
Doğuştan, kalıtsal durumlar. Bazı durumlarda doğuştan gelen sinirleriniz sürekli olarak gerilir ve bu da boyunun düzleşmesine yol açabilir.
Aşırı kilo problemleri. Obezite problemi olan bireylerde de vücut şekli değiştiği için boyunda düzleşme problemleri olabilir.
Yorgunluk. Olası bir durumda, dizinizi yanlış bir eyleme maruz bırakmak boyunda düzleşmenin sebeplerinden biridir.
Boyun Düzleştirici Belirtileri nelerdir?
Aşağıda size vereceğimiz materyallerin yardımıyla boyun doğrultma teşhisini kendiniz tanımlayabilirsiniz. Semptomlarınız varsa, tıbbi yardıma ihtiyacınız var.
1.Baş Ağrısı
Boyunda düzleşme probleminin en önemli belirtisi olarak boyun bölgesinde ağrı olduğunu söyleyebiliriz. Ağrı şiddetli ve uzun sürelidir. Sabah uyandığınızda boyun ağrınız daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkar. Ağrı genellikle ileri evrelerde görülür. Acının çoğu başınızı hareket ettirmekten kaynaklanır.
Boynuzundaki bu ağrı bazen diğer kasları etkileyerek vücudunuzun diğer bölgelerinde ağrıya neden olabilir.
2.Pozisyon Değişikliği
İkinci bir semptom olarak, boynun dışarıdan bile tanınabileceği pozisyon değişikliğidir. Bu durumda, başınızı dik durumda tutsanız bile, hafifçe yaslanmış bir pozisyon almaya başlayacaktır.
3. Baş Dönmesi
En sık görülen semptomlardan biri baş dönmesidir. Bunun sebebi damarlarınızın esnetilmiş olmasıdır. Bu nedenle sürekli bir baş dönmesi hissedeceksiniz. Bu, zamanla baş ağrısına neden olur.
4. Hareket
Bu semptomla birlikte, boynun hareketleri üzerinde kısıtlamalar vardır. Kafanı sağa ve sola çevirme problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Buna ek olarak, dizinizin rahatsızlığından dolayı, her zaman “yara izi” dediğimiz hareketi yapma hissini hissedeceksiniz. Ancak, bu ve benzeri hareketler sizin için daha acı verici olacaktır.
Boynunuzu tamamen hareket ettirmemekle birlikte boynunuzdaki basıncı hissedebilirsiniz. Bu senin içinde batma hissini yaratır.
5. Diğer Endikasyonlar
Bahsettiğimiz endikasyonlara ek olarak, bazen boyun düzleştirici özelliği daha şiddetli olabilir. Gelişmiş boyun doğrultma sonucu sinirleriniz zarar görür. Ayrıca omurilik de baskı altındadır. Bu nedenlerden dolayı vücudunuzda uyuşma ve karıncalanma gibi belirtiler vardır. Ayrıca kollarınızda ve bacaklarınızda güç kaybı yaşayabilirsiniz.
Ağrınızın çok şiddetli olduğunu düşünüyorsanız, zaman kaybetmeden doktora gitmelisiniz.