Bisipital tendinit gerilmeler durumunda tendonların tahriş olması, iltihaplanması gibi etkenler belirleyicidir. Omuza darbe alınması gibi durumlardan kaynaklanabilir.
Bisipital Tendinit Nedenleri Ve Belirtileri
Bisipital tendinit nedenleri tedavi sürecinin olması açısından önemlidir. yani nedenleri bilinmeyen sorunların tedavisi de sağlıklı şekilde devam etmez. Bu nedenle de yoğun omuz ve dirsek bölümlerinin kullanıldığı işlerde bu hastalığın daha çok olması söz konusudur. Dirsek ve bileklerde ani gerilmeler olursa tendonlar bir süre sonra dirsek ve bileklerden iltihaplanmaya başlar.
- Uzun bir dönem tekrarlanan hareketler
- Kemiklerdeki güç kaybı
- Yakınlardaki tendonlarda hasarlar
- düşme benzeri durumlarda biseps kasına zarar veren haller
- Tiroid ve diyabet gibi hastalıklar gibi düşünülebilir.
- Bisipital tendinit belirtileri ise şu şekilde görülmektedir.
- hastaların omuzlarında başlarda sadece hareket halindeyken hissedilen hafif ağrı
- İleri derece hastalarda kronikleşen ağrılar, hiçbir şey olmasa bile ağrı hissinin devam etmesi
- kolların hareket alanının daralması
- Daha ileri vakalarda kilo kaybı, yüksek ateş, şişkinlik, kızarıklık, ağrılı bölgede morarma gibi belirtiler vardır.
Bisipital Tendinit Tedavi Yöntemleri
Bisipital tendinit tedavi yöntemleri için öncelikla ne tür önlem alınması gerektiğine bakılmalıdır. Eğer bu sorunla mücadele ediyorsanız bu durumda yaralanma kaynağı aktivitelerden olabildiğince kaçınmak gerekir. İkinci olarak dinlenmek en önemli tedavilerdendir. Bunun da nedeni ağrı nedeni olan iltihaplanmaların yayılmasını engelleme imkanı olmasıdır. Bu ki temel tedavi dışında şu işlemler yapılarak hastalık iyileşmesi hedeflenebilir:
- Ağrıyan bölüme buz konması iltihabın azalmasını sağlar. En az 10 dakika boyunca ağrı olan bölüme tutulur. Ancak ağrı çoksa daha fazla da tutulabilir.
- Hafif egzersizlerle rahatlama diğer bir yöntemdir. Yani kası rahatlatan, yavaş ve esnek hareketler olabilir.
- Eğer hiçbir tedavi yöntemi işe yaramazsa bu durumda kesinlikle doktora danışılması gerekmektedir.
Röntgen İşlemi Neden Yapılır
Enfeksiyon, tahriş veya iltihap kontrollerinin yapılması için röntgen gerekir. MRI veya ultrasonografi de ayrıntılı görüntüler elde edilmesi için önemlidir. dokularda meydana gelen hasarların belirlenmesi için de önemli bir işlemdir. Bisipital tendonit teşhisi konulması sonrasında ağrıların hafifletilmesi önem kazanır. Ağrı kesici ilaçlar reçete edilir ve bu ilaçlar aynı zamanda şişkinliği de engeller. Fakat bazı hallerde iltihap kaynaklı ağrıların kesilmesini ilaç tedavisi sonlandırmayabilir. Bu nedenle de anti inflamatuar stereoidlerden yararlanılmaktadır. Hasarlı tendona enjekte edilerek bu işlemler sürdürülür ve fizik tedavi hareketlerinin de rolü çok büyüktür.
Cerrahi Müdahale Var Mı
Bisipital tendinit tedavi yöntemleri yapılırken eğer ön tedaviler işe yaramazsa bu durumda cerrahi müdahalelere ihtiyaç olur. Uzman doktor tarafından cerrahi müdahale gerçekleşmesine karar verildiyse bu durumda artroskopi ile biseps tendinit operasyonu gündeme gelir. Artroskop adı verilen küçük bir kamera sürecin iyi sonlanmasında etkilidir. Omuza açılan deliklerden içeri giren kamera erana yansır ve nerede sorun varsa bu tedavi edilir.