Bel Fıtığı Nedir? Neden Olur?
Bel fıtığı hakkında geniş olarak bilgi verecek olursak; belimizde beş adet omur vardır, bu omurlar arasında kıkırdaklarımız yer alır. Bu kıkırdaklar içerisinde elakstik yapıda madde bulunan dışında da kalın bir zar bulunan silikon yastıklardır. Yük bindiği zaman bu yastıklar yanlara doğru genişler, böylece silikon yastık olur. Görevi beldeki kemiklerin birbirine sürtmesi önlemek, hem de yükü, kıkırdağı ve kemiği adaleye eşit olarak paylaştırmaktır. Vücudun ağırlık merkezinin belirli bir nokta da olması dolayısıyla zaten hali hazırda yükün çok büyük bir kısmını alttaki iki omur ve iki kıkırdak taşır. Dolayısıyla bunların içindeki su içeriği zaman içerisinde azalır ama bazı meslek gruplarında ve bazı insanlarda örneğin çok kilolu insanlarda, ağır iş yapan inşalarda, sürekli sabit pozisyonda kalanlarda su olduğundan daha hızlı bir şekilde azalır. Su azaldığında elastik madde yapısı bozulur, yastık görevi bozulur ve içerideki madde zarı yırtıp dışarıya çıkmaya çalışır. Bu dönem bel fıtığının başlangıç dönemidir.
Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Bu dönemde hastanın belinde kuyruk sokumuna doğru yoğun bir ağrı, oturup kalkmakta, hapşırıp öksürmekte zorluk hissedilir. Zarın yırtılıp içindeki maddelerin dışarıya çıkmasında ise fıtık sağda ya da solda nereye dokunuyorsa ya da ikisine de dokunuyorsa, dokunduğu sinirin geçtiği yol boyunca bir takım şikayetlere yol açar. Bel fıtığında bel ağrısından ziyade bacak ağrısı oluşur, bacakta uyuşmalar, adalelerde kuvvet kaybı, adale de incelme, daha ilerideki safhalar da idrar ve abdest kaçırmak gibi şikayetlere yol açabilir.
Kanal Daralması Nedir? Neden olur?
Beyinden çıkan sinyalleri vücudumuza ileten omuriliğin geçtiği omurilik kanalı denilen bir kanal vardır. Bu kanal kafa tabanından başlar kuyruk sokumuna kadar devam eder. İletilen sinyallerin sağlıklı bir şekilde iletilebilmesi için bu kanalın yeterli genişlikte olması gerekmektedir. Bu genişlik bel bölgesi için en az 1 cm olması gerekir fakat özellikle yıpranma süreciyle birlikte dejenerasyon dediğimiz gerek kemik yapılardaki gerek şok emici disklerdeki yıpranmayla birlikte kemiklerin kalınlaşması, bantların kalınlaşması, ön taraftan fıtıkların kanala doğru taşması ile birlikte bu 1 cm’nin üzerinde olması gereken kan
al bazen çok daha ufak 5-6 mm’lere kadar düşebilmektedir. İşte bu hadiselere kanal daralması denilmektedir.
Kanal Daralması Belirtileri Nelerdir?
Kanal daralması rahatsızlığı durumunda belde ve bacaklarda ağrılar, çabuk yorulma eğilimi, en ufak bir harekette dinlenme ihtiyacı ve idrar kaçırma gibi belirtiler bu hastalığın başlıcalarıdır.
Bel Fıtığı ve Kanal Darlığı Arasındaki Fark Nedir?
Bel fıtığı ve kanal darlığı arasındaki farkı anlamak zordur çünkü bu iki hastalık birbiriyle kardeş ilişkisindedir. İkisinin de birlikte olma ihtimali çok yüksektir. Kanal daralması biraz daha ileri yaşların hastalığı, her iki bacakta ağrı olduğunda ve özellikle yolda yürürken karıncalanma, uyuşma gibi sorunlar olduğunda bacaklar da kanal daralması olma ihtimali daha yüksektir. Bir anda kalktığımız da belde bir anda bacağa giden tek taraflı şiddetli ağrı varsa ve orta yaşında altındaysanız fıtık olma ihtimali daha yüksektir.