Omurga kemiklerinin öne ya da arkaya doğru birbirine geçmesi bel kayması olarak adlandırılır. Bel ağrısı ile doktora başvuran hastaların % 5’ lik kısmında bel kayması olduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştır. İnsanın omurgasındaki kemikler, düzenli bir şekilde sıralanmaktadır. Buradaki düzenin bozulmasına ise bel kayması adı verilir.
Bel Kayması Nedenleri
İnsanların ağrı şikâyetlerinin bir bölümüne neden olan bel kaymasının tek bir nedeni yoktur. Pek çok etmen tarafından tetiklenebilir.
Kemik Hastalıkları
Yaşanılan kemik hastalıkları nedeni ile bel kayması sık bir şekilde görülür. Özellikle kemiklerde meydana gelen eklem iltihaplanmaları ya da kıkırdak doku hastalıkları gibi sebepler sonucunda bel kayması ortaya çıkar.
Doğuştan Kaynaklı Problemler
Çocuklarda da bel kayması vakaları ile karşılaşmak olanaklıdır. Bunun nedeni genellikle doğum esnasında yapılan yanlış müdahaleler olabilir. Ayrıca çocuğun doğuştan getirdiği anatomik sorunlar da bel kaymasına neden olabilir.
Bel Bölgesine Darbe Almak
Özellikle sporcularda bel kaymasına sık rastlanır. Bunun en önemli sebebi bel bölgesine alınan darbelerdir. Çünkü bel kayması nedenleri içerisinde darbeler sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kalça üzerine kontrolsüz bir şekilde düşmek de yine bel kaymasına neden olur. Özellikle jimnastik, futbol ya da vücut geliştirme sporcularında bel kayması ile karşılaşma oranı daha fazladır.
Mesleki Faktörler
Ağır bir nesne kaldırmak ya da itmek de bel kaymasına neden olur. İnsan gücünün kullanıldığı işlerde çalışanlarda; ağır kaldırmaya bağlı olarak bel kayması ortaya çıkar.
Yaşlılığa Bağlı Nedenler
Yaşlılığın insan üzerindeki etkilerinden biri de kas ve bağ dokularının zayıflamasıdır. Bu zayıflık sonucunda omurga kemikleri oynamaya müsait bir hal alır. Bu durum da bel kayması sorununu ortaya çıkarır.
Bel Kayması Belirtileri
Bel kayması kimi zaman hiçbir belirti göstermez. Ancak çoğunlukla bir takım ağrılar ile kendini belli eden hastalık olarak karşımıza çıkar.
- Bel kayması en fazla bel ağrısı şikâyeti ile birlikte ortaya çıkar.
- Bel ve sırt bölgesinde kaslarda kasılma olarak hastalık kendisini gösterir.
- Uyluk bölgesinde karıncalanma hissi ve uyuşukluk, insanların şikâyet ettiği durumlar arasındadır.
- Bel kayması belirtileri arasında bacaklarda kuvvet kaybı da insanların sıklıkla dile getirdiği bir durumdur.