Alternatif Tıp

Ayurveda

Çok eski dönemlerden bu zamana kadar gelen geleneksel hint tıbbının en iyi şekilde bilinen tedavi yöntemi olan Ayurveda Sanskritçe dilinde Yaşam Bilimi diye bilinmektedir. Kısaca Ayurveda uzun yaşam bilgisi ya da bilimi olarak çevirmek mümkündür. Ayurveda tıbbının antik olan kutsal hindu metinleri bulunan vedalardan kaynaklandığı bilinmektedir. Fakat bu günümüze kadar gelen metinler içinde fazla tıbbi bilgiye rastlanmaz. Bu tıp bilimi zaman içinde budizm ve diğer farklı geleneklerden etkilenmiş olduğu düşünülmektedir. Ayurveda bilgisi binlerce yıl boyunca sözlü bir şekilde aktarılmıştır. Bu durum Ayurveda’yı diğer farklı sağlık bilimleri arasında daha da eski yapmaktadır. Ayurveda Charaka ve Sushruta tarafından tam olarak 2000 yıl kadar önce yazılmış olarak iki büyük metinde toplanmaktadır. Metinler genel olarak tanı, cerrahi, tedavi, felsefe, yaşam ve patolojiye dair önerileri içinde barındırmaktadır. Yazılar Sanskritçe olarak hurma ağacı yapraklarının üzerine yazılmıştır ve bu metinler tamamen Ayurveda tıbbının temellerini meydana getirmektedir.

Ayurveda’da Vücut Kavramı Nedir?

Ayurveda tıbbına göre bütün herkesin Ayurveda vücut yapısı değişiktir. Bu sebepten dolayı bir kişiye iyi gelen ve kullanılan ilaç başka birine zararlı gelebilir. Yaşam bilimi tüm insanları pratik anlamda üç ana tipe ayırmaktadır. Ayurveda da bu tiplere veya doshalara Vata, Pitta ve Kapha denilmektedir. Bunlar sırası ile sayarsak hava- boşluk,ateş ve su- toprak olarak bilinir. Dosha vücutta bulunan temel psikolojik, biyolojik ve kimyasal özellikler grubudur. Vata, Pitta ve Kapha vücutta bulunan pozitif güç ve yaşam enerjisi olup değişebilirler. Bunlar artabileceği gibi bazen de bünyede olması gereken seviyenin altına inme olasılığı çok yüksektir. Bozulmuş olan dosha ruhta ya da vücutta bir dengesizliğe yol açarak hastalıkların meydana gelmesine uygun bir ortam hazırlar. Değişen doshayı tekrar eski hale getirmenin yolu sağlıklı beslenme, bitkisel destek ve yaşam biçiminden geçmektedir. Vücut içinde artmış olan doshayı azaltmak ya da yok etmek için bitkisel takviyeler kullanılmaktadır.

Vata Tipi Nasıldır?

Ayurveda da Vata tipi genel olarak analiz edildiği zaman, seyahate çıkarken heyecanlanır ve geç kalma endişesi duyarlar. Ani hava değişimleri sırasında ya da uzun bir süre aç kaldıkları zaman başı ve karnı ağrır. Cildi kuru, ayakları ve elleri devamlı olarak ısınmaz. Çabuk öğrendikleri gibi çok çabuk da unuturlar. Vücudunda çeşitli olarak düzensizlikler vardır ve kolay kilo verirler, ancak çok zor kilo alırlar. Vata tipinde olan kişiler dengede oldukları zaman sağlıklı, enerjik, yaratıcı ve mutlu olurlar.

Pitta Tipi Nasıldır?

Ayurveda da Pitta tipi genel olarak çok titiz insanlardır. Her şeyden pek memnun olmayan insan tipi genellikle geç kalkmak ve geç kalınmasından nefret ederler. Çok çabuk sinirlenir ve öfkelenirler. Aç kalmaktan hoşlanmazlar ve keskin bakışlıdırlar. Dengeda oldukları zaman yüz ifadeleri mutludur.

Kapha Tipi Nasıldır?

Ayurveda da Kapha tipi genel olarak soğuk ve yağışlı havalarda yataktan dışarı çıkmak istemezler. Yavaş hareket ederler ve acele etmeyi kesinlikle sevmezler. Cildi nemli ve yağlıdır. Genel anlamda tutumlu olan çok cesur kişilerdir.

Ayurveda’da Tedavi

Ayurveda yaşlanma süresini yavaşlatıcı ve yaşamda yıpranmayı onarıcı yöntem zenginliğine sahip olmaktadır. bu yöntemler meditasyon, yoga, doğa ile uyumlu yapılar, nefes egzersizleri, egzersiz, iyi dengelenmiş spor ve kişisel gereksinimlere uygun bir şekilde ayarlanmış 5 duyuyu kullanan tedavi yöntemlerini kapsamaktadır. Ayurveda ile tedavi iyileşme sürecini harekete geçirmek ve zihin ile bedenin işleyişlerini dengelemek adına kendi zekasının kullanılması ön planda yer almaktadır.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir