Aşil tendonu vücudun en güçlü tendonu olarak bilinir. Ayak bileğinin arka kısmında topuk kemiğinden başlayan bu tendon kaval kemiğine paralel şekilde uzayarak yukarıya doğru çıkmaktadır. Yunancada en güçlü anlamına gelen aşilin zarar görmesiyle aşil tendiniti ortaya çıkmaktadır. Bu durum ayak bileği rahatsızlıkları arasında ilk sırada yer almaktadır.
Görev olarak bakıldığında aşil tendonu topuk kemiğinin yukarı kalkmasını sağlamaktadır. Tendinitin meydana gelmesinde en etkin sebepler ise yürüme, koşma ya da şiddetli stres altında kalmadır. Bu hastalık genel olarak topuk kemiğinin olduğu kısımda ortaya çıkmaktadır. Genç yaşta ve aktif olan kişilerde aşil tendonu daha sık görülmektedir.
Aşil Tendiniti
Aşil tendiniti, aşil tendonların normalden fazla kullanılması sonucunda meydana gelmektedir. Aşil tendonları topuk kemiğinin arka bacak alt baldır kısımlarını birbirine bağlayan doku grubu olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalık genellikle bu kasların birden ani şekilde ve sürekli olarak kullanılması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı temposunu daha da hızlı hale getiren koşucularda daha sık görülmektedir. Bunun yanı sıra haftanın bazı günlerinde basketbol ya da tenis gibi sporlar yapan kişilerde de Aşil tendiniti hastalığına sık rastlanır. Ayrıca ani sıçrama gerektiren durumlarda vücuda kısa süre içinde fazla yük binmektedir. Bu durum fazla kilo alan, düz taban ve sert kösele ayakkabı kullanan ve uzun süre ayakta kalan kişilerde görülmektedir.
Aşil Tendiniti Belirtileri Nelerdir?
Aşil Tendiniti, baldır kasları ile topuk kaslarının birleşim noktasında aşırı zorlama ile ortaya çıkmaktadır. Hastalık belirtisi olarak topuk kısmında ya da bacağın alt kısmında hafif dereceli ağrı meydana gelmektedir. Bu durum genelde uzun süreli koşma veya sıçramaya yönelik spor aktiviteleri sonrasında olmaktadır.
Aşil Tendiniti belirtileri içerisinde tendon boyunca sertlik ve ağrı görülür. Eğer fazla aktivite yapılırsa buna bağlı olarak topuğa bağlı kısım daha hassas hale gelmekte ve ağrı artmaktadır. Bunun yanı sıra spor esnasında aşil tendonundan herhangi bir ses gelirse bu tendonun yırtıldığı manasına gelmektedir. Yapılan egzersizin ardından görülen ağrı gün boyunca devam etmektedir. Ayrıca aşil tendonunda şişme ve kalınlaşma da ortaya çıkmaktadır.
Aşil Tendiniti Nedenleri
Aşil Tendiniti rahatsızlığının en önemli nedeni aşil tendonuna aşırı ve tekrarlayıcı yük binmesidir. Buna bağlı olarak stres sonucunda tendinit görülmektedir. Kısa süre içerisinde kondisyonsuz uzun ve aşırı yürüyüş yapmak ve ayakta kalmak aşil tendiniti nedenleri arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra topuk kemiklerinde spur gelişmesi aşil tendonunun daha hassas olmasına yol açmaktadır. Kondisyonu az olan baldır kası sert olarak bilinir. Bu nedenle ani ve fazla yük binmesi aşilin zarar görmesine sebep olmaktadır. Ayrıca yaş faktörü de bu rahatsızlık için önemlidir. İleri yaşta olunması aşil tendiniti nedenleri arasında yer almaktadır.
Aşil Tendiniti Risk Faktörleri
Aşil Tendiniti için risk faktörleri incelendiğinde cinsiyet ve yaş faktörleri oldukça önemlidir. Genel olarak bu rahatsızlık orta yaşın üzerindeki erkeklerde ortaya çıkmaktadır. Eğer kişilerin ayaklarında düz taban sorunu var ise bu tarz durumlarda aşil tendiniti daha sık biçimde görülmektedir. Baldır kaslarının sıkı olması tendonların daha çok gerilmesine neden olmaktadır.
Spor yaparken gözden kaçırılan bazı durumlar Aşil Tendiniti oluşumunu tetiklemektedir. Örneğin eski ve rahatsız ayakkabılar ile koşu yapmak aşilin hasar görmesine neden olmaktadır. Buna bağlı olarak ortaya çıkan ağrı soğuk havalarda şiddetini artırmaktadır. Bunların yanı sıra yüksek tansiyon hastası olan kişilerde Aşil Tendiniti sorunu daha yaygın şekilde ortaya çıkmaktadır.